Juttassuk fel az Aranycsapatot a Holdra!

Állítsunk örök emléket az Aranycsapatnak a Téridő plakett segítségével - a Holdon és a Földön egyszerre!


A Puli Space Technologies Kft. budapesti székhelyű űrtechnológiai vállalat, mely 2010-ben alakult és rögtön sikert aratott a Google Lunar XPRIZE versenyben. Cégünk a magánholdipar egyik úttörőjeként egy kisméretű, egyedülálló mobilitási képességekkel rendelkező, Puli névre keresztelt holdjáró (rover) fejlesztésén dolgozik, amely képes túlélni a szélsőséges holdi környezetet is. A Puli különféle mérőeszközök szállítását, vezérlését és kommunikációját is biztosítani tudja a holdi erőforrások felfedezéséhez, azok holdfelszíni hasznosításához is.


A Puli csapatának a holdjáró fejlesztése és Holdra juttatása csupán az egyik célja. Hisszük, hogy ez hazánk számára óriási elismerést és presztízst jelentene, hiszen a világ nagyhatalmai mellett egy kis nemzet, Magyarország is ott lehetne az elsők között, akik  járművet küldtek a Holdra.


A Pulival azonban nem csupán technológiai felkészültségünket kívánjuk bizonyítani: szeretnénk, ha ez a kihívás minden honfitársunk számára egy közös cél lenne, amit mindenki magáénak érez. Mi büszkék vagyunk arra, hogy Rubik Ernő, Teller Ede vagy Neumann János nevét világszerte ismerik, a Puli projekttel a magyar tudósok nyomdokaiba kívánunk lépni.


Tudásunkat és elhivatottságunkat szeretnénk megosztani a jövő generációjával is, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy népszerűsítsük a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsuk a diákokat arra, hogy természettudományos / műszaki pályát válasszanak, ezért rendszeresen tartunk előadásokat űrkutatási, holdutazási témákban.

A Google Lunar XPRIZE

A Google Lunar XPRIZE (GLXP) verseny célja az volt, hogy a magánfinanszírozású csapatok egy saját űreszközt küldjenek a Holdra elsőként, ott megtegyenek 500 métert, holdfelszíni HD fotókat és videókat visszaküldve a Földre. Bár a verseny 2018-ban győztes nélkül ért véget, de a csapatok jó része folytatja küldetését. Most szövetkeztünk is egyikükkel, az Astroboticcal annak érdekében, hogy az Aranycsapatnak emléket állítsunk a Holdon.


A pittsburghi Astrobotic három küldetésen is megcélozza a Holdat a következő években, a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services, Kereskedelmi holdi hasznos teher szolgáltatások) programjának keretében. 2021 második felében várható  Peregrine nevű űrhajójuk indulása, rajta többek között 11 NASA műszer és a Puli Téridő Plakettje. 2022-ben Moonranger nevű holdjárójukat a Masten Systems expedíciója viszi fel a Holdra, míg 2023-ban egy 200 millió dolláros megbízás keretében a NASA VIPER nevű, golfautó nagyságú roverét juttatják el égi kísérőnkre.

A Puli Space elért eredményei, Hold és Mars analóg tereptesztek

A Puli a kaunertali sziklagleccseren, az Amadee-15 analóg űrhajósaival. Fotó:  Claudia Stix, Osztrák Űrfórum


2010-es nyári alapítása óta a Puli csapata több holdjáró prototípust épített, és három nagy tereptesztet hajtott végre különböző Holdhoz és Marshoz hasonló környezetben: a marokkói sivatagban, a Hawaii-szigeteki Mauna Kea vulkán lejtőin, és egy alpesi sziklagleccseren, analóg űrhajósokkal is együttműködve. Mi voltunk a 2014-es Google Lunar XPRIZE Team Summit házigazdái Budapesten, hat diplomamunka született fejlesztéseink és kutatásaink keretében, és több ezer embert oktattunk és inspiráltunk a világ minden tájáról. A Puli aktívan részt vesz az Európai Űrügynökség „Holdfalu“ kezdeményezésében.

Mission Maunacast - Hawaii útinapló, 6. rész


A Puli eredményeit önkénteseinek és támogatóinak köszönheti. A csapat tagjai számos területről érkeztek: vannak köztük mérnökök, fizikusok, informatikusok, de éppúgy megtaláljuk a marketing, PR és jogi szakma képviselőit is. Az önkéntesek eddig közel 100.000 munkaórával járultak hozzá a Puli sikereihez.


De ez a Holdra jutáshoz nem elég: anyagi támogatás nélkül nem tudjuk folytatni utunkat a Holdra. Ennek egyik forrása a Téridő plakett.

Üzenj a jövőnek! – a Téridő plakett

Hagyjunk nyomot a téridő végtelenségében: a Föld gyomrában és a Hold felszínén!


Szeretjük megőrizni a jövőnek, ami számunkra igazán értékes. Egy jövőbeli szemlélőnek pedig minden érdekes és izgalmas, ami bemutatja napjaink világát, életét, teljesítményét, kiemelkedő személyiségeit, településeit, közösségeit, mindazokat és mindazt a múltból, amire szívesen emlékezünk most.

Ilyen üzeneteinket – legyen szöveg vagy kép - felvisszük egy keramikus mikrofilmre, és ennek alumínium másolatára, amelyek több tízezer évig is olvashatók maradnak. Ezután a keramikus mikrofilmet elhelyezzük a Memory of Mankind (MOM) időkapszulában, Európa legrégebbi sóbányájának mélyén, Hallstattban.


A Puli alumínium Téridő plakettje pedig, rajta üzeneteinkkel, a NASA 11 tudományos műszerével együtt utazik hamarosan a Holdra az Astrobotic cég Peregrine nevű leszállóegységének fedélzetén.


Ennek a különleges plakettnek a tartalma, amely tízszeres kicsinyítéssel (képek nélkül) ötmillió karaktert ölel át, egy egyedi, színes szöveggyűjtemény lesz, melyet magánszemélyek, szervezetek és vállalatok állíthatnak össze. ún. Holdjegyzetekkel. Támogatóink nem csak a plakett elkészítését és célba juttatását finanszírozzák, hanem a Puli működését is támogatják: azt a kutatást, fejlesztést és űrbéli fuvardíjat, amellyel mielőbb szeretnénk egy magyar holdjárót juttatni a Holdra!

A keramikus mikrofilm. Egy ilyen tábla mintegy 5 db 400 oldalas könyv tartalmát tárolja.A Holdjegyzet-oklevéllel együtt támogatóink kapnak Memory of Mankind tokent is. A token mutatja a hallstatti időkapszula helyét.


A Téridő plakett programról itt lehet tájékozódni.

Az Aranycsapat emlékezete

Mostani kampányunk összes támogatója ahhoz járul hozzá, hogy az Aranycsapat nevét és történetét megörökítsük a Holdon, kiemelt támogatóink nevét pedig a Holdra is magunkkal visszük.

Az Aranycsapat 1953-ban. Fotó: Wikipedia/Fortepan.

Tizenkét, egyenként kétezer karakteres Holdjegyzetben mutatjuk be a legendás tizenegyet, játékosait, edzőjét, fontos mérkőzéseit. A Holdjegyzetek megírására ill. lektorálására az MLSZ-t és az Aranycsapat Testületet kérjük fel. A tizenkét díszmappát az MLSZ-nek adjuk át megőrzésre.

Hogyan szeretnénk megköszönni a támogatásokat?

A támogatás összege a plakett elkészítésének és célba juttatásának finanszírozása mellett a Puli csapatának működését is segíti: azt a kutatást, fejlesztést és űrbéli fuvardíjat, amellyel mielőbb szeretnénk egy magyar holdjárót juttatni a Holdra!

Támogatói csomagjaink


  5.000 - 25.000 Ft

Minden támogatónk egy egyedi oklevelet kap.

30.000 - 50.000 Ft

Nevét egy külön Holdjegyzetben eljuttatjuk a Holdra*.  

55.000 - 100.000 Ft

Szeretettel meghívjuk a laborunkban tartandó fogadásra, ahol bemutatjuk a Puli prototípusát is.

105.000,- forint vagy többTámogatását a 12 Aranycsapat Holdjegyzet egyikén külön is feltüntetjük, és meghívjuk a díszmappák MLSZ-nek történő átadására.


* A támogatói Holdjegyzetbe legfeljebb 66 név kerülhet be. Az anonim támogatókat nem tudjuk figyelembe venni.

A magasabb értékű csomagok magukban foglalják minden alatta lévő kisebb csomag ajándékait is.

Különleges ajánlat

Első 25 támogatónkat meghívjuk egy zártkörű rendezvényre, ahol találkozhatnak csapatunk kulcsembereivel. Ezen kívül velünk követhetik majd budapesti rendezvényünkön a Peregrine indítását egy Vulcan Centaur rakétával, a fedélzeten Téridő plakettünkkel és az Aranycsapatra emlékező Holdjegyzetekkel.


John Thornton (Astrobotic) és Dr. Pacher Tibor (Puli Space) 2016-ban, a Tel Avivban megrendezett GLXP találkozón. 


Rólunk írták

 Bérelt helye van a Pulinak a Holdon
Az Akadémián tanácskoznak az űrkalózok
Tokióban csaholt a magyar holdjáró
Houstonban találták meg az Indiába menet eltűnt magyar holdjárót
A holdi nyersanyagok nyomában


Nemzetközi sajtószemelvény


 Ungarn probt die Mondlandung   
 Lunar rover prototype tested out on Big Island
Segíts Te is eljuttatni Magyarországot a Holdra! Ezzel a kampánnyal az Aranycsapatnak szeretnénk egy egyedülálló örök emléket állítani a Téridő plakett segítségével - a Holdon és a Földön egyaránt!

Kampánygazda:
Pacher Tibor
Kampánygazda szervezete:
Puli Space Technologies Kft
Minimum cél:
1 200 000 HUF
3 399 EUR
Legkisebb támogatási összeg:
5 000 HUF
14 EUR
Legutolsó támogatás:
10 000 HUF
Legutolsó támogatás ideje:
2020.08.09. 14:39

Eddig összegyűlt támogatás:

291 289 HUF

24%

Hátralévő napok száma: 29

Kampány lejáratának dátuma: 2020.09.09.

Támogatók száma: 24