Összefogás a Pécsi Állatkertért!

Bemutatkozás és probléma A Pécsi Állatkert amellett, hogy Baranya kedvelt szabadidős látványossága és évente több, mint 6000 gyermek oktatása révén a természeti nevelés meghatározó szereplője, elhivatott a modern állatkertek küldetése mellett és otthona több, mint 300 faj közel 1500 egyedének. A nálunk élő állatokra úgy tekintünk, mint vadon élő társaik nagyköveteire és védelmezőire, akik felhívják a figyelmet világunk lenyűgöző gazdagságára, a természet sokszínűségének jelentőségére és hozzájárulnak veszélyeztetett fajtársaik fennmaradásához. 


A természet védelmében elkötelezett állatkertek egymással együttműködve tartják és szaporítják azokat a fajokat, amelyek élőhelyükön mára veszélybe kerültek, kihalás fenyegeti őket. Ahhoz, hogy állatkertünk csatlakozhasson a vörös pandák fajmegmentő és tenyészprogramjához, új kifutót kell építeni, amely ideális körülményeket biztosít a 2020 szeptemberében érkező két fiatal egyed számára. A koronavírus járvány miatt a Pécsi Állatkert ötven millió forint bevételtől esett el és került nehéz anyagi helyzetbe.Megoldás


A vörös panda, vagy más néven vörös macskamedve súlyosan veszélyeztetett fajjá vált, mivel szőrméje miatt vadásszák. A Himalája déli, délkeleti területein élő fajból, mára alig 6000 egyed maradt fenn. A világ állatkertjei koordináltan tartják és szaporítják, fenntartva a genetikai sokszínűségüket. Európában közel azonos számú egyed születik és pusztul el évente, így előfordul, hogy egy állatkertnek több évet kell várnia, amíg csatlakozhat a fajmegmentő és tenyészprogramhoz. 


A Pécsi Állatkert 2019-ben teljes jogú tagja lett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, így szakmai erőfeszítései révén jogosulttá vált a faj tartására és koordinátori engedéllyel két egyedet fogadhat 2020 szeptemberében. Ehhez szükséges kialakítani egy, az állat igényeinek megfelelő kifutót, amely mérete meghaladja a 110 négyzetmétert, sok mászási lehetőséget biztosít, de a látogatók számára is megcsodálhatóvá teszi ezt a különleges fajt.

 

A Kampány célja


Célunk, hogy a Pécsi Állatkert csatlakozzon a vörös panda fajmegmentő és tenyészprogramhoz. A sikeres programnak köszönhetően a 2012-es 276 egyedről 2019. évre 407 egyedre nőtt a programban résztvevő állatok száma. A tavalyi évben egész Európában csupán 7 állatkert csatlakozhatott a faj tartásához. 


Célunk, hogy a kampánynak köszönhetően összegyűjtsük azt az anyagi forrást, amely szükséges egy új, vörös panda tartására alkalmas kifutó kialakításához. Cél egy 110 négyzetméteres, üvegbetekintőkkel ellátott, az állatnak megfelelő árnyékot, nyugalmat, mászási lehetőséget biztosító kifutó megépítése a park eddig be nem épített területén, a fóka medence és szurikáta kifutók közelében.A Pécsi Állatkert eredményei

 

 • Több, mint 153.000 fizető látogató 2019-ben.
 • Több, mint 6000 gyermek vett részt egy év alatt ingyenes, természettudományos foglalkozásainkon, amelyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatása révén valósítunk meg (EFOP-3.3.6-17-2017-00011) konzorciumi partnereinkkel.
 • Aktív részvétel 16 fajmegmentő és tenyészprogramban (EEP – European Endangered Species Programme) és 11 európai törzskönyvi programban (ESB – European Studbook)
 • Látogatóink számára a feltöltődés mellett megteremtjük a játékos tanulás lehetőségét, találkozást a természet csodáival
 • Fontosnak tartjuk, hogy aktívan jelen legyünk Pécs és a megye életében, ezért partnereinkkel közösen évente több alkalommal tartunk adománygyűjtő akciót és szerzünk örömet több száz nehéz sorsú gyermeknek.
 • Számos városi és környékbeli rendezvényt támogatunk.
 • Fontosnak tartjuk, hogy az állatkerti élményt minél több ember számára eljuttassuk, így autizmussal élők számára elindítottuk a csendes állatkert eseményeket.
 • 2019-ben tagjai lettünk az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA), amely a legrangosabb európai szakmai szervezet.


Közhasznú tevékenységünk támogatását ezúton is köszönjük, engedjék meg, hogy az alábbi módon fejezzük ki hálánkat!


 • Ha 5.000 forinttal, vagy annál nagyobb összeggel támogatta a vörös panda kifutó megépítését köszönetet mondunk egy, az Ön számára kiállított egyedi oklevéllel
 • Ha 25.000 forinttal, vagy annál nagyobb összeggel támogatta a vörös panda kifutó megépítését köszönetet mondunk egy, az Ön számára kiállított egyedi oklevéllel és feltüntetjük nevét a vöröspanda kifutón kihelyezésre kerülő támogatói táblán
 • Ha 50.000 forinttal, vagy annál nagyobb összeggel támogatta a vörös panda kifutó megépítését köszönetet mondunk egy, az Ön számára kiállított egyedi oklevéllel és feltüntetjük nevét a vöröspanda kifutón kihelyezésre kerülő támogatói táblán, valamint szeretettel meghívjuk egy különleges, csoportos állatkerti túrára, ahol támogatóinknak mutatjuk be a nálunk élő fajokat és a természet sokszínűségét.
 • Ha 100.000 forinttal, vagy annál nagyobb összeggel támogatta a vörös panda kifutó megépítését köszönetet mondunk egy, az Ön számára kiállított egyedi oklevéllel és feltüntetjük nevét a vöröspanda kifutón kihelyezésre kerülő támogatói táblán, valamint szeretettel meghívjuk egy különleges, csoportos állatkerti túrára, ahol támogatóinknak mutatjuk be a nálunk élő fajokat és a természet sokszínűségét, valamint örömmel várjuk a vörös pandák érkezésekor vagy a kifutó átadásakor rendezendő sajtótájékoztatóra, hogy személyesen is megköszönjük támogatását.


A Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft. 2000-ban alakult, Pécs Megyei Jogú Város tulajdonában áll, közhasznú tevékenységet folytat. A Pécsi Állatkert tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének és az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének.


Rólunk írták:  Panda kifutóra gyűjt a Pécsi Állatkert  Vöröspandát szeretne a Pécsi Állatkert Segítenél a Pécsi vörös pandákon? Most megteheted egy kattintással!

  Újabb cukiság kerülhet a Pécsi Állatkertbe: vörös pandára gyűjt a zoo

  Vörös pandát Pécsnek! 

 Szeretne vörös macskamedvét Pécsre? Itt a lehetőség segíteni! Fejlesztéshez kér segítséget a Pécsi Állatkert


   

      Vörös pandára kér pénzt a pécsiektől a zoo!
      Közösségi finanszírozással szeretne vörös pandát tartani a Pécsi Állatkert

Lezárt sikeres kampány

Az állatkertek küldetése a veszélyeztett fajok védelme. A COVID járványhelyzet miatt nehéz helyzetebe került Pécsi Zoo már több éve kíván csatlakozni a vörös panda fajmegmentő- és tenyész-programhoz, ehhez azonban egy új kifutó kialakítása szükséges.

Kampánygazda:
Siptár Dávid
Kampánygazda szervezete:
Pécsi Állatkert és AkváriumTerrárium
Minimum cél:
2 000 000 HUF
Legkisebb támogatási összeg:
5 000 HUF
Legutolsó támogatás:
1 000 000 HUF
Legutolsó támogatás ideje:
2020.08.14. 10:00

Eddig összegyűlt támogatás:

2 450 009 HUF

122.5%

Hátralévő napok száma: 0

Kampány lejáratának dátuma: 2020.08.15.

Támogatók száma: 59

Lezárt sikeres kampány