Szófa


Mi is az  Szófa?

 

A Szófa irodalmi portál elsődleges célja az irodalom demokratizálása, az, hogy bárki bárhol egyszerűen, kedvező áron és azonos feltételek mellett juthasson hozzá a legfrissebb magyar irodalomhoz. A bruttó előfizetési díj egy hónapra 1250 forint, ez némi túlzással azt jelenti, hogy egy folyóirat áráért kapnak az előfizetők minimum öt folyóiratot, ráadásul megszűnik a keresgélés és az utánajárás is, az olvasó ott és akkor fér hozzá a lapokhoz, amikor szeretne. Célunk továbbá, hogy a Szófán továbbá Magyarországon nem kapható, de a magyar kultúra számára fontos folyóiratok is elérhetőek legyenek. Ezen felül egyre bővülő saját tartalommal is jelentkezünk (Lapajánló, Szófa+), mely segít eligazodni a lapok kínálatában, és új szerzőket indít el a pályán.


Inspiráció a Szófa mögött...


Mohácsi Árpád alapító vagyok, végzettségem szerint bölcsész, alkotó, a kortárs magyar irodalom rendszeres fogyasztója, de egyúttal szabadúszó szakfordító is, aki otthonosan mozog az informatika világában is. A Szófa ötletét az a probléma szülte meg, hogy nehézséget okoz  a print kiadványok beszerzése, mert még Budapesten is csak néhány helyen lehet kapni irodalmi folyóiratokat. Alapítótársaimmal, korábbi évfolyamtársaimmal, Götz Eszterrel és Bánki Évával, egy baráti beszélgetés során közösen fogalmaztuk meg, hogy kellene egy online platform, ahol ezeket a folyóiratokat be tudjuk szerezni. A projekt 2020. júliusában indult, a www.szofa.eu weboldal pedig 2020. szeptember elseje óta fogadja az előfizetőket. A hozzá kapcsolódó facebook oldal negyed év alatt 2600 követőt gyűjtött. 


Folyóirataink


Jelenleg együttműködési szerződés alapján öt irodalmi folyóirat: Kalligram, az Eső, a Tiszatáj, a Látó és az Alföld  és a már említett saját tartalom olvasható a weboldalon, de januártól jön a hatodik partner, a Székelyföld is (már velük is aláírt szerződésünk van), és más művészeti folyóiratok bevonásával folytatjuk.


Büszkék vagyunk...


A Szófa büszke az integrációban betöltött szerepére. Platformot biztosít a rendszerváltás után kivándorolt értelmiségi nemzedéknek a kétoldalú kommunikációra, a művészeti eredmények publikálására. Bevonjuk a külföldön letelepedett művészeket a kortárs kulturális életbe, biztosítjuk, hogy a kortárs magyar irodalom az egész magyarul beszélő közösség számára egyszerűen és gyorsan elérhetővé váljon.


A Szófa a saját működéséhez nem igényelt és nem igényel állami támogatást, mert úgy gondoljuk, hogy az egyes írásoknak az ad létjogosultságot, hogy az olvasók fizetnek értük. A bevétel jelentős résztét visszaforgatjuk a kortárs irodalmi lapoknak, így szeretnénk egyre növekvő mértékben részt vállani a kortárs irodalmi műhelyek és szerzők finanszírozásában.


Szükség van olyan irodalomra, amely – mivel anyagilag független – megengedheti magának azt a luxust, hogy kívül álljon a napi politikán, és követheti a legmagasabb esztétikai értékeket. Büszkék vagyunk rá, hogy a Szófán olyan szerzők és folyóiratok is békésen kooperálnak, akiknek politikai elkötelezettsége homlokegyenest ellentétes.


A Szófa halad a korral, örömmel hasznosítja a digitális világ nyújtotta előnyöket a kortárs irodalom terjesztésében. Számítógépen, okostelefonon és tableten is elérhetővé teszi a legfrissebb irodalmi lapokat. Az egyes szövegek rövidebb terjedelme alkalmas arra, hogy ha valaki csak néhány percet tud olvasásra szánni, akkor is megérje elővenni a Szófát. A jövő érdekében igazodnunk kell az olvasáskínálatban a legújabb technológiához. Az internet, az okostelefon mind eszközök a kezünkben, hogy minél népszerűbb legyen az irodalom, ezen belül a kortárs magyar irodalom.


Küldetésünk


Célunk, hogy közös platformra hozzuk az alkotókat és az olvasókat. Sokan nem ismerik, hogy milyen irodalmi folyóiratokat volna érdemes olvasni, sőt azt sem, milyen folyóiratok léteznek; őket szeretnénk orientálni. Ebben segít a Szófa lapajánlója, melyben minden hónapban szemlézzük a legfrissebb lapszámokat.


A Szófa nem csak üzleti vállalkozás, hanem küldetés is. Az előfizetési díj bruttó 1250 Ft havonta, diákoknak és magyartanároknak pedig kedvezményes, havi 400 forintos előfizetési díjat biztosítunk. Természetesen számunkra is fontos a pénz és a vállalkozás jelleg, de a legfontosabb, hogy a kortárs magyar irodalom az egész magyarul beszélő nyelvi közösség számára elérhető legyen.


A Szófa által forgalmazott terméket, nevezetesen az irodalmat fontossá kell tenni a reménybeli olvasók számára, el kell vinnünk hozzájuk az üzenetet, hogy a komplex gondolkodás érdekében egyszerűen muszáj olvasnunk.


A belföldi előfizetési rendszer jól működik, ezt akarjuk kiterjeszteni a külföldiekre is. A Barionnal szerződésben működik a havonkénti fizetés, és ehhez kapcsolódóan az automatikus számlázás (szamlazz.hu).


Működésünk


Belföldi előfizetőink száma egyelőre 100 alatt van, ezt a számot szeretnénk 1 000, majd több lépcsőben 5 000-re emelni, bevonva a külföldön élő magyar értelmiséget is. Ehhez további informatikai fejlesztéseket kell végrehajtanunk.


Kampányunk célja 


Reménybeli mecénásaink támogatását arra használjuk fel, hogy minél több lehetséges olvasóhoz eljuttassuk azt az üzenetet, hogy olvasni jó, hogy a kortárs magyar irodalom a virágkorát éli, és már elérhető az interneten és okostelefonon is. A határon túli magyarokhoz is, sőt azoknak is, akik az EU-ban vagy máshol telepedtek le, de nem szeretnének elszakadni a magyar szellemi közegtől.


A kampány tőkecélja minimum 1 millió, maximum 5 millió forint. A befolyó összeg felét marketing célokra, reklámra és a márka építésére tervezzük fordítani, hogy minél több előfizetőhöz juttassuk el a Szófa üzenetét. 40%-ot informatikai fejlesztésre fordítunk, 10%-ot pedig a szervezet fenntartására szánunk.


A kampányvideónk, alább megtekinthető.


 


Támogatói csomagjaink 


Szeretnénk ha minden támogatónk tudná, hogy a legkisebb összeg is hatalmasat lendíthet a jövőnkön és a terveinken, így kérünk minden kedves támogatni vágyót, hogy ha módjában áll, akkor kisebb összeggel is, de nyújtson segítséget, hogy az irodalmat minél szélesebb körbe integrálhassuk. Mindazon támogatókat, akik kívánnak hozzájárulni az irodalom népszerűsítéséhez, szeretnénk megjutalmazni bónuszcsomagjaink egyikével. 


Magánszemélyeknek:


5 000 Ft10 000 Ft45 000 Ft100 000 Ft
Egyhavi ingyen Szófa -előfizetést szeretnénk adni. Kéthavi Szófa -előfizetést szeretnénk ajándékozni. Szófa támogatói előfizetéssel szeretnénk megjutalmazni egy teljes évre.A támogató egy egyedi, dedikált irodalmi kéziratban részesül egy meglepetésírótól. 

 

Cégeknek:


Ezüst Támogató - 500 000 FtArany Támogató - 1 000 000 Ft
A céget egy éven keresztül a Szófa minden formában reklámozni kívánja. Logó megjelenítése, együttműködés feltüntetése, közösségi média csatornákon és egyéb marketinges formákban.A Szófa szeretné kifejezni háláját a támogatónak, azzal, hogy minden formában igyekszik reklámozni a céget, mely marketingszempontjából megvalósítható. Szeretnénk kitenni a logót a weboldalunkra, az együttműködést feltüntetni, illetve a közösségi média csatornáinkon is biztosítani a reklám lehetőséget.

A Szófa egy platform, ahol előfizetéses alapon irodalmi folyóiratokat és saját fejlesztésű tartamakat lehet olvasni. A kampány során gyűjtött pénzt előfizetők toborzására és a weboldal fejlesztésére szeretnénk költeni.

Kampánygazda:
Mohácsi Árpád
Kampánygazda szervezete:
Mohácsi Árpád egyéni vállalkozó
Minimum cél:
1 000 000 HUF
2 786 EUR
Legkisebb támogatási összeg:
5 000 HUF
14 EUR
Legutolsó támogatás:
5 000 HUF
Legutolsó támogatás ideje:
2021.02.04. 09:42

Eddig összegyűlt támogatás:

103 000 HUF

10.3%

Hátralévő napok száma: 57

Kampány lejáratának dátuma: 2021.04.06.

Támogatók száma: 6