Juttassuk fel az Aranycsapatot a Holdra!

Állítsunk örök emléket az Aranycsapatnak a Téridő plakett segítségével - a Holdon és a Földön egyszerre!


A Puli Space Technologies Kft. budapesti székhelyű űrtechnológiai vállalat, mely 2010-ben alakult és rögtön sikert aratott a Google Lunar XPRIZE versenyben. Cégünk a magánholdipar egyik úttörőjeként egy kisméretű, egyedülálló mobilitási képességekkel rendelkező, Puli névre keresztelt holdjáró (rover) fejlesztésén dolgozik, amely képes túlélni a szélsőséges holdi környezetet is. A Puli különféle mérőeszközök szállítását, vezérlését és kommunikációját is biztosítani tudja a holdi erőforrások felfedezéséhez, azok holdfelszíni hasznosításához is.


A Puli csapatának a holdjáró fejlesztése és Holdra juttatása csupán az egyik célja. Hisszük, hogy ez hazánk számára óriási elismerést és presztízst jelentene, hiszen a világ nagyhatalmai mellett egy kis nemzet, Magyarország is ott lehetne az elsők között, akik  járművet küldtek a Holdra.


A Pulival azonban nem csupán technológiai felkészültségünket kívánjuk bizonyítani: szeretnénk, ha ez a kihívás minden honfitársunk számára egy közös cél lenne, amit mindenki magáénak érez. Mi büszkék vagyunk arra, hogy Rubik Ernő, Teller Ede vagy Neumann János nevét világszerte ismerik, a Puli projekttel a magyar tudósok nyomdokaiba kívánunk lépni.


Tudásunkat és elhivatottságunkat szeretnénk megosztani a jövő generációjával is, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy népszerűsítsük a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsuk a diákokat arra, hogy természettudományos / műszaki pályát válasszanak, ezért rendszeresen tartunk előadásokat űrkutatási, holdutazási témákban.

A Google Lunar XPRIZE

A Google Lunar XPRIZE (GLXP) verseny célja az volt, hogy a magánfinanszírozású csapatok egy saját űreszközt küldjenek a Holdra elsőként, ott megtegyenek 500 métert, holdfelszíni HD fotókat és videókat visszaküldve a Földre. Bár a verseny 2018-ban győztes nélkül ért véget, de a csapatok jó része folytatja küldetését. Most szövetkeztünk is egyikükkel, az Astroboticcal annak érdekében, hogy az Aranycsapatnak emléket állítsunk a Holdon.


A pittsburghi Astrobotic három küldetésen is megcélozza a Holdat a következő években, a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services, Kereskedelmi holdi hasznos teher szolgáltatások) programjának keretében. 2021 második felében várható  Peregrine nevű űrhajójuk indulása, rajta többek között 11 NASA műszer és a Puli Téridő Plakettje. 2022-ben Moonranger nevű holdjárójukat a Masten Systems expedíciója viszi fel a Holdra, míg 2023-ban egy 200 millió dolláros megbízás keretében a NASA VIPER nevű, golfautó nagyságú roverét juttatják el égi kísérőnkre.

A Puli Space elért eredményei, Hold és Mars analóg tereptesztek

A Puli a kaunertali sziklagleccseren, az Amadee-15 analóg űrhajósaival. Fotó:  Claudia Stix, Osztrák Űrfórum


2010-es nyári alapítása óta a Puli csapata több holdjáró prototípust épített, és három nagy tereptesztet hajtott végre különböző Holdhoz és Marshoz hasonló környezetben: a marokkói sivatagban, a Hawaii-szigeteki Mauna Kea vulkán lejtőin, és egy alpesi sziklagleccseren, analóg űrhajósokkal is együttműködve. Mi voltunk a 2014-es Google Lunar XPRIZE Team Summit házigazdái Budapesten, hat diplomamunka született fejlesztéseink és kutatásaink keretében, és több ezer embert oktattunk és inspiráltunk a világ minden tájáról. A Puli aktívan részt vesz az Európai Űrügynökség „Holdfalu“ kezdeményezésében.

Mission Maunacast - Hawaii útinapló, 6. rész


A Puli eredményeit önkénteseinek és támogatóinak köszönheti. A csapat tagjai számos területről érkeztek: vannak köztük mérnökök, fizikusok, informatikusok, de éppúgy megtaláljuk a marketing, PR és jogi szakma képviselőit is. Az önkéntesek eddig közel 100.000 munkaórával járultak hozzá a Puli sikereihez.


De ez a Holdra jutáshoz nem elég: anyagi támogatás nélkül nem tudjuk folytatni utunkat a Holdra. Ennek egyik forrása a Téridő plakett.

Üzenj a jövőnek! – a Téridő plakett

Hagyjunk nyomot a téridő végtelenségében: a Föld gyomrában és a Hold felszínén!


Szeretjük megőrizni a jövőnek, ami számunkra igazán értékes. Egy jövőbeli szemlélőnek pedig minden érdekes és izgalmas, ami bemutatja napjaink világát, életét, teljesítményét, kiemelkedő személyiségeit, településeit, közösségeit, mindazokat és mindazt a múltból, amire szívesen emlékezünk most.

Ilyen üzeneteinket – legyen szöveg vagy kép - felvisszük egy keramikus mikrofilmre, és ennek alumínium másolatára, amelyek több tízezer évig is olvashatók maradnak. Ezután a keramikus mikrofilmet elhelyezzük a Memory of Mankind (MOM) időkapszulában, Európa legrégebbi sóbányájának mélyén, Hallstattban.


A Puli alumínium Téridő plakettje pedig, rajta üzeneteinkkel, a NASA 11 tudományos műszerével együtt utazik hamarosan a Holdra az Astrobotic cég Peregrine nevű leszállóegységének fedélzetén.


Ennek a különleges plakettnek a tartalma, amely tízszeres kicsinyítéssel (képek nélkül) ötmillió karaktert ölel át, egy egyedi, színes szöveggyűjtemény lesz, melyet magánszemélyek, szervezetek és vállalatok állíthatnak össze. ún. Holdjegyzetekkel. Támogatóink nem csak a plakett elkészítését és célba juttatását finanszírozzák, hanem a Puli működését is támogatják: azt a kutatást, fejlesztést és űrbéli fuvardíjat, amellyel mielőbb szeretnénk egy magyar holdjárót juttatni a Holdra!

A keramikus mikrofilm. Egy ilyen tábla mintegy 5 db 400 oldalas könyv tartalmát tárolja.A Holdjegyzet-oklevéllel együtt támogatóink kapnak Memory of Mankind tokent is. A token mutatja a hallstatti időkapszula helyét.


A Téridő plakett programról itt lehet tájékozódni.

Az Aranycsapat emlékezete

Mostani kampányunk összes támogatója ahhoz járul hozzá, hogy az Aranycsapat nevét és történetét megörökítsük a Holdon, kiemelt támogatóink nevét pedig a Holdra is magunkkal visszük.

Az Aranycsapat 1953-ban. Fotó: Wikipedia/Fortepan.

Tizenkét, egyenként kétezer karakteres Holdjegyzetben mutatjuk be a legendás tizenegyet, játékosait, edzőjét, fontos mérkőzéseit. A Holdjegyzetek megírására ill. lektorálására az MLSZ-t és az Aranycsapat Testületet kérjük fel. A tizenkét díszmappát az MLSZ-nek adjuk át megőrzésre.

Hogyan szeretnénk megköszönni a támogatásokat?

A támogatás összege a plakett elkészítésének és célba juttatásának finanszírozása mellett a Puli csapatának működését is segíti: azt a kutatást, fejlesztést és űrbéli fuvardíjat, amellyel mielőbb szeretnénk egy magyar holdjárót juttatni a Holdra!

Támogatói csomagjaink


  5.000 - 25.000 Ft

Minden támogatónk egy egyedi oklevelet kap.

30.000 - 50.000 Ft

Nevét egy külön Holdjegyzetben eljuttatjuk a Holdra*.  

55.000 - 100.000 Ft

Szeretettel meghívjuk a laborunkban tartandó fogadásra, ahol bemutatjuk a Puli prototípusát is.

105.000,- forint vagy többTámogatását a 12 Aranycsapat Holdjegyzet egyikén külön is feltüntetjük, és meghívjuk a díszmappák MLSZ-nek történő átadására.


* A támogatói Holdjegyzetbe legfeljebb 66 név kerülhet be. Az anonim támogatókat nem tudjuk figyelembe venni.

A magasabb értékű csomagok magukban foglalják minden alatta lévő kisebb csomag ajándékait is.

Különleges ajánlat - érvényes 2021. július 20-ig!

Első 25 támogatónkat, akik legalább 25.000 forinttal segítik a Pulit a Holdra, meghívjuk egy zártkörű rendezvényre, ahol találkozhatnak csapatunk kulcsembereivel. Ezen kívül velünk követhetik majd budapesti rendezvényünkön a Peregrine indítását egy Vulcan Centaur rakétával, a fedélzeten Téridő plakettünkkel és az Aranycsapatra emlékező Holdjegyzetekkel.


John Thornton (Astrobotic) és Dr. Pacher Tibor (Puli Space) 2016-ban, a Tel Avivban megrendezett GLXP találkozón. 


Rólunk írták

 Bérelt helye van a Pulinak a Holdon
Az Akadémián tanácskoznak az űrkalózok
Tokióban csaholt a magyar holdjáró
Houstonban találták meg az Indiába menet eltűnt magyar holdjárót
A holdi nyersanyagok nyomában


Nemzetközi sajtószemelvény


 Ungarn probt die Mondlandung   
 Lunar rover prototype tested out on Big Island
Segíts Te is eljuttatni Magyarországot a Holdra! Ezzel a kampánnyal az Aranycsapatnak szeretnénk egy egyedülálló örök emléket állítani a Téridő plakett segítségével - a Holdon és a Földön egyaránt!

Kampánygazda:
Pacher Tibor
Kampánygazda szervezete:
Puli Space Technologies Kft
Minimum cél:
1 200 000 HUF
3 399 EUR
Legkisebb támogatási összeg:
5 000 HUF
14 EUR
Legutolsó támogatás:
5 000 HUF
Legutolsó támogatás ideje:
2020.07.15. 20:35

Eddig összegyűlt támogatás:

68 666 HUF

5%

Hátralévő napok száma: 55

Kampány lejáratának dátuma: 2020.09.09.

Támogatók száma: 11